Čudežna moč kurkume – tretji del

Preizkušanja zdravilnega delovanja

Vsa testiranja so opravili tako in-vitro (na gojenih celicah) in in-vivo (na ljudeh) pod strogim nadzorom. Na ljudeh so testirali kurkumo v prahu z dozami med 8 do 12 gramov na dan. Rezultati so bili izjemni v vseh pogledih, razen v enem (pri akutnem vnetju žolčnika). Opazili so, da se z blatom izloči skoraj 70 odstotkov kurkumina. Kakor vsa zdravila, mora tudi kurkumin  priti v krvni obtok in ostati aktiven (v tem primeru kemijsko nespremenjen), da bi dosegel čim več celic. To težavo se da rešiti s sočasnim uživanjem maščob in črnega popra, zelenega čaja in kvercetina (rdeča čebula).

Izkazalo se je, da uporaba kurkumina z maščobami izboljša prehod iz črevesja v krvni obtok (asimilacija-absorbcija), kar je vzpodbudno, še vedno pa ostane težava z kemijsko nespremenostjo molekule same. Vse kar se absorbira skozi prebavni trakt v krvni obtok, mora skozi glavni biološki filter – jetra. V jetrih se pri kurkuminu zgodi glukoronizacija, dodajo glukoronsko skupino (vrsta kompleksnega sladkorja pri ljudeh) ter tako spremenijo njegove fizikalno-kemijske lastnosti in ga naredijo vodotopnega. Aktivna oblika kurkumina je maščobotopne narave, saj samo tako lahko preide skozi celično membrano in lahko dejansko vpliva na vnetne in rakotvorne procese. Ugotovili so tudi, da kurkumin preprečuje glikacijo kolagenskih vlaken. Glicacija kolagena v koži je tipičen znak staranja oziroma poškodbe kožnega tkiva, zaradi katerega kolagen ni več prožen amapak postane okoren in otrdel: koža izgleda ispraznjena in uvela, značilno za foto-staranje (staranje kože zaradi izpostavljanja soncu). A to še ni  vse: kurkumin izboljša celično kohezivnost (po domače povezanost), kar pomeni da se komunikacija med celicami v tkivih  znatno poveča. Celice komunicirajo med seboj  tako, da bolne celice poročajo zdravim, da so bolne, nakar zdrave celice poročajo naprej imunskemu sistemu. Imunski sistem sproži napad na izrojene celice. Še več, kurkumin  da ukaz bolni celici, da naj se uniči (apoptoza), kar je genetsko programirana celična smrt. Kurkumin deluje na več frontah hkrati in je zaradi tega  tako zelo učinkovit.

Primeri zdravilnega delovanja

 • PROTI RAKU:

Kurkumin sproži v vseh rakavih celical proces APOPTOZE. Izboljša imunsko pdzivnost.

 • PROTIVNETNO:

Zmanjša proizvodnjo unetnih poročevalcev in tako umorja žarišča unetja. Pospešuje regeneracijo zdravega tkiva.

 • PROTIBOLEČINSKO:

Z zmanjšanjem proizvodnje bolečinskih medijaterjev, zmanjša proizvodnjo poročevalcev bolečine

 • RAZSTRUPLJEVALNO:

Kurkumin je izredno močan antioksidant, tako varuje celične stene jeter pred strupi in prostimi radikali. Jetra lažje delujejo in razstrupljajo telo. Kurkumin se tudi veže in nevtralizira težke kovine (kelacija).

 • RAZPOLOŽENJE:

Boljša kohezivnost nevronov zagotavlja učinkovitejšo delovanje centralnega živčnega sistema.

 • PROPADANJE ŽIVČNEGA SISTEMA:

Ščiti celice pred toksini in prostimi radikali. Vzpostavi se izmenjava hranil in odvod odpadnih snovi. Ker so tovrstne bolezni vnetnega značaja, kurkumin pa zavira vse vnetne medijatorje, lahko omili vnetne procese.

 • AVTOIMUNE BOLEZNI:

Te bolezni so vse vnetnega značaja. Celice določenega tkiva proizvajajo sporočila da niso zdrave, telo se odziva z napadom. Kurkumin preprečuje čezmerno proizvodnjo teh signalnih molekul (vnetni mediatorji).

 • KOŽA:

Izkazalo se je da kurkumin povzroča smrt poškodovanih celic. Pospešuje samodejno popravljanje DNK-ja. Prekine glikacijo in propad kolagenskih vlaken, koža postane čvrstejša. Porjavitev kože nastane kot samoobramba pred napadom UV-žarkov (vnetni proces). Neenakomerna pigmentacija (sončne pege) zbledijo.

Vključevanje v prehrano in nasveti za jemanje

Kurkumo lahko vključite v svojo kuhinjo in jo redno dodajate jedem. Če vas zanima njeno zdravilno delovanje, pa lahko uporabite katerega od naslednjih režimov jemanja:

 • Preventivno jemanje in razstrupljanje telesa: pol žličke kurkume v prahu na dan, v kombinaciji z maščobo (žličko ali več) in ščepcem   črnega popra.
 •  Aktivne bolezni zahtevajo tri polne žlice kurkume (cca 10 g) in tri ščepce črnega popra.
 • Pri rakavih obolenjih predlagajo mešanico kurkume, navadne gorčice in olivnega olja v razmerju 1 : 1 : 1 (žlica), dodamo še nekaj ščepcev  popra in zaužijemo 3-krat dnevno s hrano. Treba je zaužiti večje količine dobre mineralne vode (vsaj 2 litra dnevno).
 • Pri nevrodegenerativnih boleznih je recept enak kakor pri rakavih obolenjih. Zlasti pri Alzheimerjevi bolezni priporočajo dodatno še jušno žlico kokosovega masla 3-krat dnevno.
 • Proti staranju kože: namakamo zvrhano žličko kurkume v prahu v 1 litru oljčnega olja  za 2 tedna. Vsak dan dobro premešamo macerat, po dveh tednih prefiltriramo skozi filter za kavo (postopek je precej dolgotrajen). Mažemo na kožo v zelo skromnih količinah, saj lahko obarva tkanine. Dobro umijemo roke, da ne bi obarvali drugih predmetov.
 • Za beljenje zob priporočajo dodajanje ščepca kurkume na zobno pasto pri vsakem umivanju zob. Bodite pozorni pri splakovanju, saj kurkumin obarva vse porozne ali vpojne površine.

 

Preberite tudi prvi in drugi del niza prispevkov o kurkumi.